Dave Kassa Setup

02-10-2013

OPSTART

1. BASIS

1.1. Aanmaak klant kasverkopen

1.2. Aanmaak algemene rekeningen

1.2.1. betaalwijzen (57 of 58)
[bancontact, visa, etc. op aparte rekeningen zodat deze gemakkelijker terug te vinden zijn als deze betaling terugkomt van de bank om af te punten, want anders staan deze tussen de lange lijst van de kas]
Betaalwijze - Terminal code
VISA - KLA
VISA - VISA
MASTERCARD - MASTERCARD
BANCONTACT - MAESTRO
BANCONTACT - CLI
EDENRED - EDENRED
SODEXO - SODEXO

1.2.2. kassa-transfers (58) en andere kassa-uitgaven (49-wacht of 6-kost)
[op transferrekening totdat bevestiging er is dat deze op de rekening staat]
[kassa-uitgaven op wachtrekening omdat anders alle uitgaven (postzegels, parkeertickets, ...) allemaal op dezelfde kostenrekening staan en dit zijn toch verschillende soorten kosten]

1.2.3. kasdagboek (57)

1.2.4. verkooprekeningen (7) (voor artikelen of klanten)

1.3. Aanmaak betaalwijzen met algemene rekeningen uit punt 3.1 + import logo (via Ctrl+klik of rechtermuisklik)
UPDATE 2.61: de checkbox "Tonen bij kassa" afvinken indien niet van toepassing

1.4. Instellingen > Firma > Algemeen > Algemene rekening: Algemene rekening op verkoopdocumenten overnemen van klant of artikel

1.5. Instellingen Kassa overlopen (Vestiging > Order > Kassa)

1.6. Voorkeuren: POS (kassanummer)

1.7 Instellingen/Aanpassen rapporten : dupliceren van kassa layout naar Reports.lbs

1.8 Instellingen/Rapportinstellingen : toevoegen nieuwe rapportinstelling en juiste poort aanduiden, en vervolgens bij rapport deze nieuwe rapportinstelling aanduiden

2. ACCOUNT

2.1. Kasdagboek(en) aanmaken (Beheer > Dagboeken): soort = financieel, automatische volgnummering

2.2. Beheer > Nummering dagboeken: eerste nummer voor kasdagboek(en) bepalen (indien er meerdere kassa's/kasdagboeken zijn)

3. ORDER

3.1. Tarief aanmaken indien apart tarief voor kassa (meestal incl. btw)

3.2. Tarief toewijzen aan klant kasverkopen uit punt 1.1

3.3. Verkooprekeningen uit punt 1.2.4 toewijzen aan klant kasverkopen uit punt 1.1 of aan artikelen (zie punt 1.4)

3.4. Rapporten > Kassa nummers: Kassa nummer koppelen aan kasdagboek

KASSADAGAFSLUITIING [migratie?]
1. Rapporten > Kassadagafsluiting: nieuwe ingave
2. Eventueel datum aanpassen want dit wordt de datum op de boeking
3. Knop "Bereken dagafsluiting": datumselectie ingeven en eventueel kassa nummer (indien afsluiting per kassanummer)
4. Beginkas: invullen indien leeg (= allereerste afsluiting), controleren indien ingevuld
5. Eindkas invullen (eventueel via knop "Toon detail eindkas")
6. Kassadagafsluiting bewaren en printen (de afdruk geeft meer detail informatie)
7. Actie "Naar Account" (juiste periode kiezen)

Author:
Geert Landuyt